Poëzieweek 03

Mickels dood

De kraai krast in het nachtzwart
van z’n boxershorts (wat daar nog altoos
ritselt) en roept bij aankomst
reeds: Arreviderci!

Een komengaan van vrienden
en vriendinnen, opgemaakte
tranen en adem
benemend in koma
slapend, wakend

Droomt nat van zuster
hand, komt/gaat wanneer
ze weder keert?

Zorg wekkend alleen
de boodschap van de grote
broer:

Zoals de stroom naar ’t Oosten drijft,
zo krenkend

trekt het leven

naar zijn bittere
eind.
*

In zijn laatste bundel, deels geschreven in ziekenhuizen niet lang voor zijn dood, nam de Duitse dichter Karl Mickel ook dit korte, laconische gedichtje op: Het bezoek / Ik ben de Kraai / Mijn naam is Arreviderci / Ik moet u de groeten doen van / Mijn grote broer Raaf / Nevermore.

De raaf Nevermore, de boodschapper van de dood, komt aangevlogen uit het gedicht van Edgar Allen Poe The Raven, dat deze week precies 170 jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd, op 29 januari 1845. Karl Mickel, geboren op 12 augustus 1935 in Dresden, stierf op 20 juni 2000 in het ziekenhuis in Berlijn, de laatste weken van zijn leven in coma.

Dertien jaar later vond een Berlijner in net gekochte boxershorts (made in China) een ingenaaid papiertje met haastig opgekraste tekens. Hij dacht dat het om een noodkreet van een onderdrukte Chinese loonslaaf ging. Maar het bleek een oud Chinees gedicht te zijn:

De raaf – Wu Ye Ti, dook voor het eerst op in Chinese handboeken van 1425. Het is oorspronkelijk een liedtekst voor een dans met zes personen. Een deel van de oorspronkelijke tekst: De raaf krast in de nacht / Het roze lentelicht verdwijnt uit bosbloemen / Haast, haast / Hoe kunnen ze de koude dauw van de ochtend verdragen / En de winden in de middag. // (…) De opgemaakte tranen / Die verdoven en de adem doen stokken / Wanneer zullen ze weer komen? / Zoals de stroom naar ’t Oosten drijft, zo krenkend trekt het / Leven naar zijn bittere eind.

*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s