Wendedromen

Einheiztag” vandaag – 24 jaar geleden schikte Oost-Duitsland zich in z<#n lot en trad toe tot de Bondsrepubliek. De Ossi’s mochten aanschuiven aan de tafel die lang niet zo met lekkernijen beladen bleek als ze dachten. Maar dat bleek pas later. Het zou een kwart eeuw duren voordat hun dromen een beetje waar werden.

Was wird aus unseren Träumen / in diesem zerrissenen Land, zong de verjaagde dichter-zanger Wolf Biermann. Oost-Duitse dissidenten, kunstenaars, intellektuelen – ze hadden tijdens de Wende, de fröhliche Revolution, allemaal zo hun eigen dromen over waar het aan het eind van de jaren tachtig heen zou moeten.

Vijf jaar geleden sprak ik voor de VPRO Radio met de oprichters van de Oost-Duitse oppositiebeweging Neues Forum, Bärbel Bohley en Jens Reich, over de mooie dromen die ze toen hadden: Socialisme, maar dan wel vrij en democratisch. Die dromen kwamen niet uit.

Dromen zijn er om de nacht door te kunnen komen, zei Bärbel Bohley in oktober 2009. Ze was toen al ziek en zou een jaar later aan longkanker overlijden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s